Dilemma: Wespennest op zolder
Het kan heel ingewikkeld zijn om te beslissen om wel of niet een fonds aan te schrijven voor een specifieke vraag. Het kan dan verleidelijk zijn om een aanvraag in te dienen en het fonds de keuze te laten maken, soms ook om de confrontatie met de cliënt uit de weg te gaan. Nu is het inderdaad uiteindelijk de verantwoordelijkheid van een fonds om de keuze te maken om de aanvraag wel of niet toe te kennen. Maar dat neemt niet weg dat het de verantwoordelijkheid van de professional is en blijft om de aanvraag in te dienen.
Een fonds moet ervan uit kunnen gaan dat als een professional een aanvraag indient, dat deze professional daar dan ook helemaal achter staat. Dat is van belang voor de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de professional, van de beroepsgroep en van de organisatie. Bovendien kost het indienen van een aanvraag tijd, tijd die wel goed besteed moet worden.
Bij het maken van de keuze wel of niet een fondsaanvraag te doen, kan de professional voor morele dilemma’s komen te staan.
We hebben een fictief dilemma voorgelegd bij drie professionals. We hebben hen gevraagd of ze over zouden gaan tot het doen van een fondsaanvraag en om ons mee te nemen in hun afweging.
Het dilemma: Wespennest op zolder
Een half jaar geleden heb je van een collega een cliënt overgedragen gekregen. Het is een autistische man van 30 jaar oud met een Wajong-uitkering. Hij woonde in een woning, zonder vloer. Jouw collega was samen met hem bezig geweest met een fondsaanvraag. Bijzondere bijstand voor een vloer was niet mogelijk. De fondsaanvraag was uiteindelijk nog niet verzonden, omdat meneer bepaalde documenten niet leverde. Ook was er tussen jouw collega en meneer een meningsverschil over de hoogte van de aanvraag (over wat noodzakelijk is en wat niet).
Na de overdracht ben je niet in contact gekomen met meneer. Je hebt het toen laten rusten. Nu krijg je – een half jaar later dus – een e-mail van meneer. Hij vraagt om hulp i.v.m. een wespennest op zolder. Je maakt een afspraak. Bij hem thuis gekomen, zie je dat hij inmiddels wel vloeren heeft gelegd. Hij vertelt dat hij het uiteindelijk kamer voor kamer had aangeschaft en gelegd. Op zolder laat meneer het wespennest zien. Herhaaldelijk heeft de woningbouw nesten weggehaald, maar ze blijven terugkomen. Ook nadat de woningbouw aan de buitenkant van de woning gaten heeft laten dichten. Jouw cliënt wil zijn zolder nu vanaf de binnenkant aanpakken; volledig afdichten. De woningbouw heeft duidelijk gemaakt dat de werkzaamheden aan de binnenkant van de woning aan hem zelf zijn en voor eigen kosten.
Meneer wilt het grondig aanpakken, heeft een aannemer benaderd en offerte aangevraagd. Hij vraagt jouw hulp om een fonds aan te schrijven. De aannemer begroot € 4200,- voor ‘dakbeschot isoleren en gipsen met all-in-one platen. Wat doe jij?
Henk zegt:
De rillingen gaan over mijn lijf als ik het verhaal hoor. Dit moet grondig aangepakt worden. Zoiets kan je niet zelf. Je wil echt geen wespen in huis. Ik begrijp het wel dat je dit professioneel wil laat doen. Hij voelt zich nu niet veilig in zijn eigen huis. Het is misschien wel een hoog bedrag, maar laat het fonds maar beslissen of ze dat toekennen.
Jamila schat in:
Toen die eerdere fondsaanvraag voor die vloer niet doorging, heeft hij het uiteindelijk zelf opgelost. Nu neemt hij weer contact op en wil hij dat de hulpverlener zo’n groot bedrag bij een fonds aanvraagt. Volgens mij is dat dak isoleren meer dan wat noodzakelijk is om de wespen buiten te houden. Die man is schijnbaar handig. Heeft de vloer ook helemaal zelf gelegd. Misschien kan hij die zolder afdichten ook wel zelf. Kan de hulpverlener eventueel een fonds aanvragen voor de materiaalkosten. Als het nodig is kan hij ook een vrijwilliger inschakelen. Scheelt een hoop geld.
Leonie vindt:
Ik zou me nog helemaal niet richten en op een fondsaanvraag, maar op de woningbouw. Ze kunnen wel zeggen dat alles wat aan de binnenkant van de woning moet gebeuren voor meneer zelf is. Is dat wel zo? Volgens mij hebben ze een taak om te voorkomen dat die wespen binnenkomen. Dit gaat ten kosten van zijn woongenot. Als de woningbouw ‘nee’ blijft zeggen, dan zou ik het neerleggen bij de geschillencommissie.